Twaróg wędzony jest 46 polskim produktem chronionym w Unii Europejskiej. Produkt trafił do unijnego rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności 6 września 2023 r. O produkcie Twaróg wędzony to szczególny rodzaj sera twarogowego niedojrzewającego. Metoda produkcji opiera się na wywodzących się z tradycyjnych procesów: Historia twarogu wędzonego Pierwsze wzmianki na temat wędzenia twarogu pochodzą z 1837 r.
Grill na zielono – smakowite inspiracje
Grillowanie jest fantastycznym sposobem na odejście od kulinarnej rutyny. To okazja zarówno do wyruszenia poza cztery kuchenne ściany, jak i zmiany metody obróbki żywności oraz sięgnięcia po nowe receptury. Nie samymi kiełbaskami i karkówką kucharz żyje! Dania z rusztu to nie tylko mięsne przysmaki i szef kuchni Knorr doskonale zdaje sobie z tego sprawę. Wegetariańskie
Czosnek niedźwiedzi na wzmocnienie
Wraz z nadejście wiosny w runie leśnym pojawiają się pierwsze rośliny. Wśród nich jest czosnek niedźwiedzi. Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum), inaczej czosnek cygański lub cebula czarownic, to roślina, której właściwości ceniono już w starożytności. Natomiast starogermańska opowieść głosi, że był on pierwszym posiłkiem niedźwiedzi po przebudzeniu się ze snu zimowego, stąd też nazwa rośliny. Czosnek
Czy wiesz co jesz?
Co czwarty Polak jest otyły, a ponad połowa ma nadwagę. Według badań z 2016 roku Polacy są już w pierwszej piątce najbardziej otyłych narodów w Europie. Już co piąte dziecko w Polsce ma problem z nadmierną masą ciała. W dużej mierze odpowiada za to brak ruch i to co jemy. Naukowcy, producenci żywności, handlowcy i